Klik je...!!!

Isnin, 27 Julai 2009

Belajar...


Inilah rumah yang aku 'jumpa' semasa meronda-ronda bersama isteri tersayang. Memang tujuan kami meronda masa tu untuk mencari rumah.Kami bertiga dan bakal berempat tak lama lagi. Ikut kemampuan semasa, kami cuma mampu beli pangsapuri biasa atau paling hebat pun teres kos sederhana je.. Tapi disebabkan aku ni ada hobi dan keinginan yang tinggi untuk memiliki landskap dan laman, aku cari jugak rumah teres yang ada tanah walaupun sekangkang kera je... Alhamdulillah.. berjaya jugak aku miliki rumah ini setelah hampir enam bulan gambar ini ditangkap...Dua bulan selepas memiliki rumah ni, kami dah berempat...


Masa terus berlalu....... sedikit demi sedikit perubahan aku cuba lakukan supaya rumah yang kami duduki ini menjadi tempat paling selamat, aman dan tenteram untuk kami berempat... Walaupun pada pandangan mata orang lain rumah kami ni biasa saje, yang penting aku cuba juga jadikan rumah kami ni syurga kami sekeluarga.


Ini sentuhan awal ketika aku mula berjinak-jinak untuk memahami & menyaingi kerjaya tukang kebun & pereka landskap. pengalaman memang kosong, tapi disebabkan minat yang mendalam aku cuba dari bawah. Aku belajar... ikut buku pasal taman & landskap, tanya makcik-makcik atau apek-apek di nursery.. Diorang memang tak kedekut ilmu. Banyak aku belajar cara-cara menanam & menjaga pokok.... Untuk peringkat awal, aku cuma banyak menanam pokok-pokok bunga yang biasa je.


Tapi yang bagusnya aku bukan keseorangan... Sebab ada pembantu-pembantu yang sering menemani aku kerana mereka berkongsi minat yang sama... apa nak buat...;)Inilah pembantu-pembantu khas aku apabila aktiviti berkebun dijalankan... (Didikan awal supaya 'pembantu-pembantu' aku ni dapat membesar sebagai aktivis alam sekitar yang cintakan kehijauan, kebersihan dan keindahan alam semulajadi)...Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Klik je...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...