Klik je...!!!

Jumaat, 13 Disember 2013

Zair Iman Dah 3 Tahun...

 
 
 Saya dah 3 tahun tau....!!!
 

Alhamdulillah, usia putera bongsu kami Zair Iman dah genap 3 tahun... Zair kini semakin lincah & bijak... Semoga Zair terus membesar dengan sihat dan beriman serta menjadi anak yang soleh, insyaAllah....
 
 
 
Ingat ye, saya bukan 2 tahun lagi, saya dah tiga tahun... emm
 
 
 
 
Zair Iman makin hari makin kamcing dengan abang Hafiynya... -sparring partner tu...
 
 
 

Jumaat, 15 November 2013

Hari Kecemerlangan...





Semalam kami sekeluarga pergi ke majlis penyampaian hadiah sempena Hari Kecemerlangan dan Majlis Khatam Al Quran untuk sekolah agama… Alhamdulillah, Nur Jihan dapat hadiah lagi… Kali ni untuk anugerah Pelajar Mumtaz.. ramai jugak kawan sekelasnya yang dapat Mumtaz… Anugerah ni untuk pelajar-pelajar yang dapat keputusan 90% ke atas…. Selain tu Jihan dapat hadiah untuk Matapelajaran Terbaik -Tauhid dan Feqah… tahniah buat Nur jihan…
 
Tunggu turn...
 
Nur Jihan dan kawan2 yang cemerlang bersama ustazah kelasnya...
 

Setakat dua tahun bersekolah ni, Jihan memang menunjukkan prestasi yang baik dalam pelajaran… Darjah tiga nanti, Jihan terpilih jadi pengawas kat sekolah agamanya…. Sejak darjah satu lagi Jihan dah teringin nak jadi pengawas…. Betul kan kakak…? Jadi, Tahniah…… teruskanlah kecemerlangan dalam pelajaran dan tunjukkanlah akhlak yang baik pada semua.... insyaAllah. Semoga menjadi inspirasi buat adik2 -Hafiy Nusair dan Zair Iman…
 
Hafiy pun sanggup datang sekolah semata-mata nak maraikan kejayaan kakaknya.... emmm, Hafiy pulak bila lagi ye...?


Semoga terus cemerlang, dunia dan akhirat…. Amin...

Ahad, 10 November 2013

Family Day 2013...


 

Pagi tadi ada majlis Hari Keluarga di taman perumahan kami. Alhamdulillah, walaupun jumlah rumah kat taman ni setakat 100 buah, tapi penduduknya memang aktif dalam menganjurkan aktiviti atau majlis yang berupaya memupuk semangat kejiranan dan perpaduan di kalangan kami...Untuk 2 hari dalam hujung minggu ni je ada 4 program... Pertama, jumaat malam hari tu ada majlis ceramah Maal Hijrah. Sabtu siangnya ada treasure hunt... Malamnya ada majlis jamuan setaman sempena meraikan segelintir penduduk di sini yang menyambut Deepavali... Dan, kemuncaknya adalah sambutan hari keluarga dan sukaneka ni...
 

 
Jihan dan Hafiy pun join senamrobik sebelum memulakan acara mewarna dan sukaneka....
 

 
Ni acara kegemaran ramai anak2 kita... acara rebut gula-gula.... ada yang masuk poket, ada yang masuk dalam baju dan ada jugak yang bawak plastik... hehehe, tak aci betul.... takpelah, saje seronok2....
 
 

salah satu acara wajib.... lari dalam guni....
 

Meriah tapi tak syok sikit, sebab ini kali pertama putera puteri aku menyambut hari keluarga tanpa ibunya... sebab kebetulan kena outstation... jadi, kuranglah sikit mood nak berseronok dan bersukaneka tu.... Kalau sebelum ni kami sekeluarga, masing-masing akan join 4 atau 5 acara, tapi kali ni setakat satu dua je... Aku macam biasalah, mesti join acara kemuncak -tarik tali... untuk acara tarik tali ni, sebagai juara bertahan buat tiga tahun berturut2, aku turun ke padang dengan gaya bersahaja... melangkah dengan penuh kondifen... sambil tu, aku dapat rasakan seakan setiap biji mata pihak lawan (yang juga jiran2 setaman) memandang setiap langkahku dengan penuh gerun bercampur dendam di dalam senyuman... Dan akhirnya.... keputusan tidak dijangka, kami tewas... tapi aku redha... setelah melakukan post-moterm, aku sedar betapa ketidakhadiran cik puan pada hari keluarga kali ini amat memberi kesan kepada kekuatan moral dan semangat dalam perjuangan tarik tali tadi.... hehehe... ok, kita lupakan pasal tarik tali dan post-moterm tu....


 

Putera puteri kami, Nur Jihan dan Hafiy hanya join satu acara je (pertandingan mewarna kategori 7-8 tahun)... tapi, alhamdulillah.... Nur Jihan berjaya mengekalkan kejuaraan buat kali ke 3 utk kategori perempuan.... memang dah jangka... Yang agak mengejutkan dan tak disangka2 -Hafiy pun muncul juara, utk kategori lelaki.... Jadi, kira adillah sebab kali ni balik rumah dua2 dapat bawak hadiah yang sama... masing2 dapat beg sekolah.... hehehe, jimat sikit bajet barang sekolah untuk tahun depan.... Tahniah buat Jihan dan Hafiy.....


 
Dah boleh start ke.... tak sabar dah ni nak kaler.....

 
 
Alah, kacang je ni.... kejap lagi siaplah....
 

Seorang lagi putera kami, Zair Iman pun join acara mewarna ni.... hebat jugaklah memandangkan usianya yang belum mencecah 3 tahun dah berani masuk untuk memberi cabaran buat abang dan kakaknya... Tapi Zair akhirnya tarik diri selepas 10 minit mewarna... aku tak pasti kenapa, mungkin Zair takut dia menang... dan pastinya kemenangan tu nanti akan mencabar kredibiliti abangnya Hafiy.... jadi dia bagilah peluang kat Hafiy untuk menang buat setahun dua ni.... hehehe...... biasalah, budak2 seusia tu, bateri diorang agak aktif utk 5 minit pertama je.... lepas tu mulalah bosan.......


 
Zair merajuk ke...

Masa balik rumah tengahari tu, sempatlah berposing depan pintu pagar... masing-masing happy sebab dapat hadiah besar kecuali Zair Iman yang takde apa2 nak dipegang.... itu yang buat muka masam je.... heheheh... sabar ye Zair, insyaAllah, suatu hari nanti Zair pun akan minat dan pandai mewarna macam abang Hafiy dan kakak Jihan....


Klik je...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...